Over het Koopkorenfestival

Het bestuur en de achtergrond van het festival

De geschiedenis

In 2006 werd er voor het eerst een Koopkorenfestival in Enkhuizen georganiseerd. Aanleiding was de viering van 650 jaar stadsrechten van Enkhuizen. Door inwoners en verenigingen werden allerlei feestelijke activiteiten georganiseerd. Een enthousiaste groep mensen bedacht een festival met koren in samenwerking met de ondernemers in de historische binnenstad. Koren, voornamelijk uit Enkhuizen, zongen in winkels, horeca en op straat. Het bleek een groot succes waardoor het festival een jaarlijks evenement werd tijdens de 1e koopzondag in oktober.
Jarenlang was dat een prima, originele en soms hilarische formule. Koren traden op in de oude binnenstad tussen de schappen van de winkelier of op het terras van het cafe. Van lingerie winkel tot kaashandel, van ijssalon tot lunchroom.

Door de Corona pandemie kon in 2020 en 2021 geen festival worden georganiseerd. Hierdoor werd het 15e jubileumjaar met twee jaar uitgesteld tot 2022 toen alle registers weer open konden.

De pandemie heeft ervoor gezorgd dat de opzet sinds 2022 is aangepast. Niet meer schouder aan schouder tussen de schappen of achter de bar. Maar op twee prachtige karakteristieke binnenlocaties: de Wester- en Zuiderkerk. Daarnaast zijn er drie buitenplekken in de historische binnenstad gereserveerd waar koren van zich kunnen laten horen.

Wat is gebleven is de diversiteit van koren met een uiteenlopend repertoire: van pop tot klassiek, shanty tot close harmonie en ingetogen tot juist uitbundig. Kortom een boeiend aanbod van koormuziek laat zich horen uit Enkhuizen en ver daar buiten.

Samenstelling van het bestuur

Het festival wordt georganiseerd door:

Edwin de Graaff

Voorzitter

S. van Kampen

Secretaris

Divera Hansen

Penningmeester

Wij worden ondersteund door een grote groep enthousiaste vrijwilligers.